Hans van der Toorn – Dirigent

Over Hans


Mijn liefde en belangstelling voor de muziek begon in de parochiekerk van de Heilige Familie aan de Bergsingel in Rotterdam Noord. Op 7 jarige leeftijd was ik sopraan in het koor dat werd geleid door Ton Vijverberg, die later ook mijn leraar piano en orgel werd. Op 14 jarige leeftijd werd ik aangesteld als organist in diezelfde parochiekerk.
Na het Gymnasium naar het Conservatorium, waar ik na drie jaar het hoofdvak koordirectie ontdekte.
Inmiddels was ik ook bezig andere muzikale terreinen te verkennen. Zo speelde ik in een cabaret groep (2e prijs Camaretten festival 1977) en later in een rock band (1 singletje uitgebracht, maar geflopt).


In 1977 werd ik dirigent van mijn eerste grote koor: Koninklijke Zangvereniging Excelsior te Den Haag en een jaar later van het Toonkunstkoor te Leiden.
Vele jaren na de conservatorium opleiding ontdekte ik pas de opera, toen ik repetitor werd van het koor van de Rotterdamse Opera. De`opera werd een grote liefde naast het oratorium.
Recentelijk ben ik ook in aanraking gekomen met het genre operette, toen ik de repetities en voorstellingen dirigeerde van “Clivia” van Nico Dostal bij de Havenstad Operette.
Regisseur was Olev Roode. Ik had,eerlijk gezegd, nooit gedacht dat ik daar zoveel plezier aan zou beleven.
Al met al weet ik, dat ik graag een zo breed mogelijk scala van genres en stijlen binnen de muziek wil bestrijken. Bij de programmering voor mijn koren probeer ik afwisseling te creëren in stijlperiodes en genres, waarbij ik me wel realiseer, dat ik van de koorzangers nogal wat flexibiliteit verwacht. Maar zo wordt elk concert voor de zangers en voor mijzelf weer een avontuur, een ontdekkingstocht.

Er is in Nederland een enorm potentieel van goede amateur-zangers. Graag wil ik zoveel mogelijk zangers laten kennismaken met de omvangrijke schat aan koormuziek die te ontdekken is naast het bekende koorrepertoire.